Susret redovničkih sjemeništaraca u Visokom

Susret redovničkih sjemeništaraca u VisokomOd petka 4. travnja do nedjelje 6. travnja naše je Sjemenište bilo domaćin ovogodišnjega susreta redovničkih sjemeništaraca Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ugostili smo franjevačka sjemeništa iz Sinja i Zagreba (Kaptol), sjemenište franjevaca trećoredaca iz Splita, karmelićane iz Zagreba te dominikance iz Splita.

Večer prvoga dana bila je predviđena za odmor i okrepu gostiju nakon puta te za upoznavanje i druženje. U subotu smo svi posjetili jedan od triju najznačajnijih samostana Bosne Srebrene i negdašnje stolno mjesto Bosanskoga Kraljevstva – Kraljevu Sutjesku. Povijesni okvir i kontekst vremena u kojemu je nastala Franjevačka provincija Bosna Srebrena, a onda od nje i današnje hrvatske provincije, predstavio je fra Stjepan Duvnjak, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Nakon obilaska kulturnog blaga sutješkog samostana imali smo sa svojim odgojiteljima Put križa u samostanskoj crvi. Na povratku smo svratili na lokalitet u Milima kod Visokog (danas selo Arnautovići), gdje je bio nekadašnji, za bosanske franjevce vrlo važan, samostan sv. Nikole i gdje je 1377. okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. U poslijepodnevnim satima odigrano je nogometno natjecanje u kojemu su prvo mjesto osvojili domaćini, a drugo fratri s Kaptola. Potom je fra Josip Jozić, profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, na temelju priče iz Evanđelja o farizejskom licemjerstvu i udovičinu novčiću, održao kratko, ali vrlo snažno i upečatljivo predavanje o bezuvjetnom darivanju sebe drugima. Posljednjega dana sudjelovali smo na misnom slavlju s visočkim pukom, nakon čega je uslijedio kratak plenum o zajedničkom radu na susretu. Poslije ručka oprostili smo se gostima u nadi da smo osvjetlali obraz i bili dobri domaćini.

Ponosni smo na činjenicu da brojni sjemeništarci iz Hrvatske koji su bili na susretu vuku korijene iz Bosne i Hercegovine, što je dokaz kako je franjevački pokret u našoj zemlji ukorijenjen. Svima im želimo ustrajnost uz mir i dobro.

IMG_9159.JPGIMG_9288.JPGIMG_9546.JPG_MG_9300.JPG_MG_9301.JPG_MG_9340.JPG_MG_9363.JPG_MG_9444.JPG_MG_9448.JPG