Školska godina u retrovizoru

Školska godinaOvu školsku godinu u našoj Gimnaziji započelo je 159 učenika, od kojih 65 tirona, raspoređenih u tri odjeljenja. Zasigurno su vrlo brzo, poput starijih učenika, postali svjesni zahtjevnosti pohađanja Franjevačke klasične gimnazije. No, osim što u FKG-u učenici imaju mogućnost steći temeljito znanje, svoju kreativnost mogu iskazati i u raznim organiziranim predstavama i radionicama. U ovom presjeku prisjetit ćemo se samo nekih događanja kojima smo obilježili prethodna tri tromjesečja.

* * *

Početkom rujna u postjetu našoj školi boravila je skupina profesora i pedagoga iz Oberstufenrealgymnasium der Franziskanerinnen iz mjesta Vöcklabruck, u Austriji. Dogovoreno je da skupina naših učenika i profesora tijekom školske godine otputuje u uzvratni posjet.

* * *

U ponedjeljak 13. listopada nakon nastave okupili smo se da zahvalimo Bogu za kruh naš svagdanji. Dan kruha obilježili smo recitacijama stihova i zajedničkim objedom koji su pripremili naši učenici.

* * *

Naše profesorice Ana, Ivona, Violeta i Melisa te fra Zvonko, zajedno s dvadesetak učenika i učenica svih razreda, priredili su nam u četvrtak 16. listopada navečer nesvakidašnje lijep spektakl: obilježavanje Dana kravate i kulture odijevanja uz putovanje kroz vremena i prostore, kulture i narode, prateći kulturu odijevanja od prapovijesti do danas.

* * *

U utorak 13. studenog u holu Konvikta otvorena je Međunarodna ekumenska izložba „Teodorine ikone“ autorice Mirjane Nikolić iz Pančeva.Izložene su 43 ikone izrađene u likovnoj tehnici kolaža – lijepljenjem sitnih dijelova fotografija svemirskih prostranstava. Izložbu je prigodnim riječima otvorio naš ravnatelj fra Zvonko Miličić: „Velika je čast za nas koji živimo u Visokom jer se rijetko susrećemo s ikonama, a posebice mi je drago zbog naših učenika koji su s Mirjanom sudjelovali u likovnoj radionici i pokušali upoznati ovu tehniku“, istaknuo je ravnatelj. U izložbi umjetnice Mirjane Nikolić zastupljene su sve ikonografske škole u posljednjih 1500 godina, a posebnost je izložbe u tome što je ovo prvi poznati slučaj izrade ikona u tehnici kolaža.

* * *

U utorak 18. studenoga dr. Miranda Grujić iz visočkoga Doma zdravlja održala vrlo zanimljivo predavanje o zdravoj prehrani i lijekovima koji se nalaze nadohvat ruke – u hrani.

* * *

U četvrtak 4. prosinca navečer u prizemlju Konvikta promovirana je izložba 48 fotografija sarajevsko-pariškoga fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. O izložbi je nadahnuto govorio sarajevski književnik Ahmed Burić, a obratio nam se i sam autor, g. Kovačević. Izloženi svjetlopisi nastali su u Sarajevu 1991. i 1992, u danima i mjesecima neposredno pred rat, a u svima njima zrcali se ne samo strah od rata nego i vapaj za nenasiljem, mirom i pravdom, vapaj ponekad nespretan, ali autentičan, iskren, ljudski..., u bitnome identičan božićnome uskliku: „Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje!“ Izložbu smo nazvali „Mir, brate, mir“ – po natpisu na bedžu jedne djevojčice...

* * *

U danima pred božićne blagdane nekoliko naših učenika i učenica sudjelovalo je u radionicama izrade ukrasa i ukrašavanja predmeta koji su izloženi na u subotu 20. prosinca. Kolaž, dekupaž, aranžiranje, oslikavanje, farbanje i lakiranje glavne su tehnike koje primjenjujemo, a mnogo je prostora za primjenu vlastitih ideja. Uz podršku organizacije World Vision u ovoj kreativnoj radionici sudjeluje i skupina učenika OŠ Safvet-beg Bašagić iz Visokog.

 * * *

U prigodi Božićnog sajma i priredbe 20. prosinca posjetili su nas mnogi naši bivši učenici, prijatelji i drugi dobri ljudi. Za taj dan smo se pripremali raznim radionicama, a svoja su umijeća pokazali i naši glazbenici i glumci.

* * *

Na Mozartov rođendan, 27. siječnja, u našoj samostanskoj crkvi održan je koncert Mozart u Visokom, koji je organizirao mladi pijanist iz Visokog Bartolomej Stanković, a sudjelovali su Faris Pinjo (narator), Belma Košpo i Nikola Semić (violina), Esma Sulejmanagić (flatura), Megan Robbins (oboa), Mattia Bussi (horn), Haris Košo, Miron Konjević, Hana Bečirović i Bartolomej Stanković (klavir), Kenan Hasić (tenor), Siniša Markanović i fra Emanuel Josić (baritoni) te Latif Moćević (bas). Naša Gimnazija nadahnjuje se životnim djelom fra Ivana Franje Jukića, koji je svoj život završio u Beču, a pokopan je neposredno pored Mozartova groba. Ove večeri imali smo osjećaj da je Jukić u svoju kuću doveo Mozarta, a on je, samo za nas, dohvatio zvijeze, koje su se zaiskrile pod našim krovom, na našim dlanovima, u našim dušama. Prelijepo iskustvo!

* * *

U četvrtak 12. veljače u Konviktu je otvorena izložba pedesetak 3D figura mladoga fojničkog umjetnika i srednjoškolca Vedrana Miletića. Usput su i podijeljene nagrade za natječaj uz Valentinovo: za najbolji esej Andriji Kristiću, a za najbolje likovno djelo Radi Vidakoviću. Nekoliko dana prije otvaranja izložbe Vedran je s našim učenicima održao nekoliko radionica izrade papirnatih figura u japanskoj tehnici origami.

* * *

Po starom dobrom običaju, jednom godišnje, i to na poklade uvečer, pod našim krovom održi se možda ne baš umjetnički najdotjeranija, ali svakako najsmješnija predstava, u kojoj đaci uzmu na zub svoje profesore. Bez ljutnje, dosjetljivo i duhovito bilo je i ovogodišnje pokladne večeri.

* * *

U subotu 14. ožujka naša je Gimnazija ugostila općinsko natjecanje iz matematike za osnovce s područja viosočke općine. Za većinu tih učenika bio je to prvi susret s našom Gimnazijom, a neki od njih najavili su da će se već najesen kod nas i upisati.

* * *

Od 12. do 19. travnja skupina naših učenika boravila je posjetu partnerskoj Franjevačkoj (klasičnoj) gimnaziji u Bozenu, u Italiji. Bila je to lijepa prigoda za novo učenje, međusobno upoznavanje i produbljivanje prijateljstva koje traje već četvrtu godinu.

* * *

U predvečerje proslave našega Dana škole, u srijedu 29. travnja u našoj crkvi upriličen je koncert Josipa Nemeta, harmonikaša iz Rijeke koji je upravo završio specijalistički studij u Helsinkiju, a sudjelovali su također pijanist Bartolomej Stanković i bariton fra Emanuel Josić. Sutradan, 30. travnja, svetu misu u 16 sati predvodio je dr. fra Ivan Šarčević, gvardijan na Bistriku; u 17 sati u auli Konvikta otvorena je prelijepa izložba profesorice Bojane Mikulić iz Sarajeva, koju je promovirala prof. Maja Žmukić iz Sarajeva, a na priredbi u 18 sati nastupili su naša Schola cantorum, Tamburaški orkestar, Vokalno-instrumentalni sastav i Marija Ivanović (klavir) te Dramska sekcija, koja je vrlo uspješno izvela Čehovljevu dramu Tri sestre. Veleposlanik Grčke u BiH Nj. E. g. Karolos Gadis uručio je diplome učenicima koji su osvojili zapažene nagrade na ovogodišnjem Europskom natjecanju iz klasičnih jezika Euroclassica, a dodijeljene su i nagrade za uspjeh na natjecanjima iz njemačkog i engleskog jezika te iz raspravljanja. Učenikom generacije ovogodišnjih maturanata proglašen je Blaž Protuđer. Gostima se na hrvatskome obratio i prof. Roland Klein iz partnerske škole Berufsbildende Schule Wirtschaft u Koblenzu.

* * *

Jedan se važan događaj gotovo neopaženo provlačio tijekom cijele školske godine: gradnja naše nove sportske dvorane. Za podršku u ovom projektu imamo zahvaliti našim darovateljima, a to su prije svih njemačke dobrotvorne ustanove Renovabis i Kirche in Not te Vlada RH i Vlada FBiH. Gradnja ovoga velikog i lijepog zdanja započela je početkom srpnja 2014. godine, a pred Božić je položen krov. Zbog hladnoće su radovi nastavljeni tek u ožujku, a očekujemo da će objekt biti dovršen početkom jeseni 2015. Imat će parket s podnim grijanjem dimenzija 45 x 22,5 m, četiri svlačionice, tribine za oko 400 gledatelja, mini bar, pristup za invalide, spravarnicu i vlastitu kotlovnicu.

* * *

Ovo su samo najvažniji događaji koji su obilježili ovu školsku godinu. Naša je svakodnevnica bogata učenjem, sudjelovanjem u raznim kreativnim radionicama, putovanjima, susretima i sportskim natjecanjima. Veselo i spremno ušli smo u posljednje tromjesečje očekujući uspješan završetak i ove školske godine.